Lori van de blauwe bergen

Algeme informatie

Nederlands    : Lori van de blauwe bergen 

Engels             : Blue mountain lorikeet

Latijn              : Trichoglossus haematodus moluccanus

 

Ondersoorten

De lori van de blauwe bergen kent geen ondersoorten. T. h. moluccanus is zelf een ondersoort van de groenneklori, T. h. haematodus.

Formaat:  30 cm.

Ringmaat: 6,5 - 7 mm.

Geslachtsonderscheid: Tussen beide geslachten is geen uiterlijk waarneembaar verschil. De enige manier om zekerheid over het geslacht te krijgen is die van endoscopisch- en of DNA (veer)onderzoek

 

Man en pop: De kop is violetblauw met een lichte streeptekening. De nek is voorzien van een lichtgroene nekband. De rug en de vleugels zijn donkergroen. De buik is violetblauw naar de flanken toe overgaand in oranje. De bevedering van de borst varieert van geel naar helder rood. De onderstaartdekveren zijn geeloranje. De vogels hebben een rode snavel en grijze poten.

Herkomst en leefwijze van de lori van de blauwe bergen

De lori van de blauwe bergen komt voor in Oost- en Zuidoost Australie,Tasmanie en op Kangoeroe eiland. In hun verspreidingsgebied bewonen ze gebieden met boombestanden, open regenwouden, savannen en plantages. Ook komen ze voor in parken van woongebieden. Ze komen zowel paarsgewijs, in kleine groepen als ook in grote zwermen voor. Hun voedsel bestaat in hoofdzaak uit nektar, bloesem, vruchten, bessen, zaden, pollen en insecten en hun larven.

De voeding

Lories stellen hele andere eisen aan de voeding dan de meeste andere kromsnavels. Gelukkig zijn er heden ten dage diverse volwaardige kant en klaar voeders voor lories en andere zachtvoereters in de handel. In de meeste gevallen zijn de vogels hier dan ook prima op te houden. Betreffende voeders kunnen variëren van korrelig tot poedervormig en moeten worden aangelengd met water. Tegenwoordig zijn er ook pellets in de handel die speciaal voor lories zijn ontwikkeld. F. Beswerda,een goede vriend van mij, was één van de eerste kwekers in Nederland die succesvol kweekte met lories. Na jarenlang geëxperimenteerd te hebben met de voeding voor zijn lories ontwikkelde hij uiteindelijk een recept waarmee hij zeer goede kweekresultaten behaalde en haalt. Dit recept bestaat uit twee gelijke delen en ziet er als volgt uit:

1.       Een moes van fruit en groente. Deze wordt gemaakt van appels, peren, aardbeien, ananas, wortelen, komkommers en andere groente- en fruitsoorten die op dat moment beschikbaar zijn (geen bananen en sinaasappelen, deze kunnen namelijk darmstoornissen veroorzaken).

2.       Een mengsel van nutrix rijstebloem, bambix, eivoer en insectenvoer, waaraan vervolgens nog een theekopje roosvicè, twee theelepeltjes gistocal, een half theelepeltje zeewier, een dessertlepel multivitamine, een theekopje druivensuiker en een flinke hoeveelheid honing wordt toegevoegd.**

Bovenstaand mengsel wordt vervolgens aangelengd met water tot dat het de dikte heeft bereikt van yoghurt. Het voer kan in grotere porties worden aangemaakt en in de diepvries bewaard.

** Voor ´mengsel 2´ kan eventueel ook een kant en klaar lorivoer gebruikt worden.

Bovenstaande voeding kan eventueel dagelijks nog worden aangevuld met een weinig zonnebloempitten en trosgierst (wordt niet door alle soorten gegeten).

Naast bovenstaande voeding  kunnen, indien voorradig, wilgentakken en onrijpe gras- en onkruidzaden aan de vogels gegeven worden.

Verder is belangrijk om het voedsel van lories in vrij zware voerbakjes aan te bieden. Dit voorkomt dat de vogels ze omgooien en of er mee gaan spelen, wat ze graag doen! Verder is het van belang dat het voer niet te dik is. Bij het oplikken van het lorivoer met de penseeltong steken ze de snavel vrij diep in het voer. Hierbij komt voer op de bevedering wat ze vervolgens verwijderen door met de kop te schudden. Bij een te dik voer zullen de resten van de kop ´vliegen´ en overal in de volière terecht komen. Daarnaast zullen er bij een te dik voer voedselresten aan de snavel blijven kleven, die op den duur een korst kunnen vormen op en boven de snavel. Dit kan op zijn beurt weer aanleiding geven tot vervelende schimmelinfecties bij de vogels.

Huisvesting van lories

Een volière voor lories dient een minimale lengte te bezitten van 3 á 4 meter, een breedte van 1 meter en een hoogte van ca. 2 meter. Een langere volière is niet echt nodig omdat lories geen typische vliegers zijn. Ze houden meer van klauteren, springen en klimmen. De volière dient daarom klimbomen, dikke stukken touw  en ander speelgerei te bevatten. Verder moet het verblijf gemakkelijk schoon te houden zijn, dit in verband met de dunne ontlasting van de vogels. Dit betekent dat de de wanden en de vloeren het beste van gladde materialen, bijvoorbeeld trespa of tegeltjes kan zijn vervaardigd.

Bijzonderheden

Bij T. h. moluccanus hebben zich inmiddels als een groot aantal mutaties voorgedaan. Voorbeelden hiervan zijn de mutaties fallow type 1 en 2, dilute, lutino en bont.

Mijn ervaring met de lori van blauwe bergen. 

Sinds 2010 heb ik een Koppel lori’s,  de van van januari 2010 en de man van mei 2010. Ik had de pop een antal dagen eerder dan de man, ze was in het begin heel shuw. Ze wist ook nog niet goed wat fruit was, want de beste man van wie ik ze gekocht had gaf ze alleen parkieten zaad en loripap. Dus ik begon haar wat zoet fruit tegeven, dat luste ze wel. Een week later had ik de man opgehaald, deze kweker had alles gelukkig wel in orde, en heft mij ook heel erg geholpen. De man was net zelfstandig, ik had zee en aantal dagen in een aparte kooi naast elkaar gezet en ze samen losgelaten in de kamer, het klikte gelukkig meteen. Toen een week later zijn ze verhuist naar de voliére.

En nu een maand geleden zijn ze naar een nieuwe voliére verhuist, het grappige is dat ze in de nieuwe voliere total ander gedrag vertonen, ze stoeien nu, dat deden ze voorheen niet en de eerste pogingen tot paren zijn al gebeurd. 

Het karakter.

Ik vind de lori’s van de blauwe Bergen super leuke ondeugende ondernemende vogels,die af en toe heel kattig kunnen doen. Zo kunnen ze heel leuk bij je op je schouder zitten en in een keer je hand aanvallen, vooral de pop van mij is een echte kattekop ( typisch vrouwelijk :P . Ze Verdedigen bij mij het bloke heel erg fel, de pop vliegt je recht in je gezicht aan als je tedicht bij komt. De man is een heel stuk rustiger, en is liever lui als moe. 

De lori’s onderling hebben nooit ruzie, ze spelen en stoeien wat af. Dit is dan ook een van de leukste dingen om te zie. Bijvoorbeeld als ze beide aan een poot ondersteboven aan een touw hangen en dan elkaar aan het klieren zijn, heb ik echt alleen mee gemaakt met lori’s.

De Lori’s en andere vogels, bij mij vliegt er een koppel zebravinken bij de lori’s dit gaat prima. In het begin wouden de lori’s ze op eten, maar de zebravinken zijn veel te snel. En nu kijken ze er niet eens meer naar om, ze zitten gebroederlijk samen door het gras te spollen. 

De huisvesting

Mijn lori’s zitten in een voliere van 2 meter lang, 1 meter breed en 1,80 meter hoog. En ze hebben een nacht hok van 100 cm lang, 50 cm breed, en 150 cm hoog.  De voliere is voor 50 cm overdekt en de rest niet zo kunnen ze lekker in de regen zitten. 

Voeding.

Mijn lori’s krijgen aves lori nectar, fruit, t14 ( toekankorrel ) en premium papegaaienzaad. Al dit wordt aangevuld met universeel, bloemen, kiemzaad, meelwormen en stuifmeel. En ze hebben altijd beschikking tot vers drinkwater, maagkiezel en grit.

Nestgelegenheid

De lori’s hebben een boomstam van 1,60 meter hoog deze is 45cm breed. Deze boomstam is tot 40 cm uitgehold en heeft een gat met een diameter van 8 cm.

Maak jouw eigen website met JouwWeb